Voda je življenje
Najpomembnejši vir zdravja je voda.
Čeprav lahko nekaj časa preživimo brez hrane,
moramo dnevno popiti zadostno količino vode, da nadomestimo izgubljeno telesno tekočino
(na primer pri potenju) in zagotovimo zadostno količino tekočine za nastajanje urina in s
tem nemoteno delovanje ledvic. Četudi je za izravnavo telesne tekočine pri izgubi vode v
sili primerno vsakršno dovajanje tekočine (iz hrane, čaja, pijač…),
ledvice za razstrupljanje potrebujejo predvsem eno – vodo, in to v najčistejši obliki.
Pasteur je nekoč dejal, da popijemo 90 odstotkov naših bolezni, s čimer pa seveda ni mislil
samo na vodo, ampak tudi na škodljive snovi, ki se nahajajo v njej.
Pri tem se moramo zavedati, da so ledvice predvsem zbiralni organ. V ta namen filtrirajo iz
krvi okoli 200 litrov tekočine na dan. To se dogaja tako, da se kri preceja kot skozi cedilo,
pri čemer velike krvničke ne morejo prodreti skozi odprtino ledvičnega “cedila”. Skozi pa
lahko gredo voda in različne, v njej raztopljene snovi, ki so manjše velikosti. To so sečne
snovi in sečna kislina, hkrati pa tudi okoljski strupi. S precejanjem nastane primarni seč, ki
nato teče skozi tako imenovani aparat ledvičnega tubula (cevke), ki je pravi čudež narave.
Ti ledvični tubuli lahko vodo znova transportirajo v kri, v cevi ledvičnega tubula pa ostanejo
škodljive snovi, ki se z urinom odplaknejo v mehur in iz telesa.
Na koncu ledvičnega tubula se znova resorbira okoli 190 litrov tekočine. Zakaj torej
moramo dovolj piti? To je pomembno predvsem zato, ker so za vzdrževanje naših telesnih
funkcij življenjsko pomembne uravnotežene zaloge vode (naše telo je iz približno 70
odstotkov vode). Pri nezadostnih količinah vode se odpre pletivo ledvičnega tubula, da se
zagotovi vodno ravnovesje, kar pomeni, da se v telo znova lahko resorbirajo tudi strupene
snovi. Preostalih 10 litrov moramo resorbirati toliko, kolikor telo dopušča izgubo vode z
urinom.
Čim manj pijemo, toliko več tekočine je treba resorbirati. In čim več moramo spet
resorbirati, toliko več škodljivih snovi v vse višjih koncentracijah, ki bi bile sicer namenjene
izločanju, organizem znova vsrka.
Čim več pijemo, toliko več urina lahko proizvedemo in
toliko manj strupenih snovi morajo ledvice znova resorbirati, da ohranijo vodno ravnovesje.
Optimalno delovanje ledvic je torej neposredno povezano z zadostnim dovajanjem vode.
Dnevno izgubimo okoli 0,5 do litra tekočine s potenjem, dihanjem, iztrebljanjem … Da bi
zagotovili izločanje sečnih snovi, moramo dnevno proizvesti najmanj liter (še bolje 1,5 litra)
urina. Poleg zaužite tekočine, ki jo vsebuje hrana, znaša povprečna potrebna količina
popite tekočine torej od 1,5 do dva litra na dan. To so najmanjše priporočene vrednosti za
dovajanje tekočine. Če pa želimo razstrupljanje telesa res podpirati, moramo na 25
kilogramov telesne teže popiti liter vode, pri intenzivni terapiji z razstrupljanjem telesa pa
lahko to količino še povečamo.
Kot smo že pojasnili, je za dobro delovanje ledvic treba dovajati tekočino, še zlasti vodo. Če
je v vodi vezanih veliko snovi (kot so v kavi, čaju, pivu, limonadi …), se tako zmanjša njena
sposobnost, da veže strupene snovi, ki so v telesu. Čistejša kot je voda, toliko več škodljivih
snovi lahko raztopi in jih prek ledvic izloči iz telesa. Z vnašanjem različnih “osvežilnih pijač”,
kot so kokakola, fanta in druge, telo potrebuje za izločanje snovi iz teh pijač še več čiste
vode. Tudi pri mineralni vodi je tako, saj so minerali v njej v ionizirani obliki in jih telo ne
more uporabiti. Zato se morajo minerali prek ledvic znova izločiti, kar pa zmanjša njihovo
sposobnost vezave strupov.
Samoumevno je, da v vodi ne bi smelo biti škodljivih snovi. Sicer nam pristojne institucije
vedno znova zagotavljajo, da naj bi bila naša pitna voda ustrezna, toda to je določeno s 10/29
pojmom tako imenovanih mejnih vrednosti. Te pa so lahko stvar razprave, zakonodajalec
jih stalno na novo določa in popravlja (praviloma vedno navzgor!).
Vsako škodljivo snov, ki jo prejmemo s pitno vodo (tudi če je znotraj mejnih vrednosti),
moramo prek ledvic znova izločiti. S tem se zmanjša njihova sposobnost odvajanja strupov iz telesa.
Torej tudi tukaj velja načelo čiste vode.
Voda ni le skupek vodnih molekul (molekul H 2 O), ampak se strukturira v tako imenovane
grozde (angl. cluster) oziroma skupke. Posamezne molekule H 2 O se v vodi prostorsko
razporedijo. Čim boljša je sestava vode v skupku, toliko večji potencial za vezavo strupov
ima. Če postavite kozarec vode za eno uro na sonce, ima bistveno večji potencial za
vezavo strupov. Govorimo o revitaliziranju vode.
Prečiščena in revitalizirana voda (taka voda ima nizko prevodnost in velike vrednosti v
ohmih) je optimalna za delovanje ledvic in ohranjanje zdravja z dobrim razstrupljanjem prek
ledvic.
Dnevno poleg vseh drugih pijač popijte najmanj 2,5 litra čiste revitalizirane vode.
Seveda lahko tudi hrano (testenine, krompir, zelenjavo …) in druge napitke (čaj, kavo …)
pripravljate s to vodo. Predvsem pa je njena uporaba priporočljiva pri pranju solat in druge
zelenjave in sadja, saj tako izkoristimo njen visoki potencial vezave strupov.
Revitalizirano vodo imajo rade tudi rože in domače živali. O tem lahko naredite preprost
preizkus. Postavite posodo z vodo iz pipe zraven posode s čisto, revitalizirano vodo in
opazujte vašega psa, mačko ali ptiča, kako bodo ravnali.
Vedno znova boste doživeli, da
bodo živali z dobrim instinktom dale prednost očiščeni vodi.
Pri pitju veljajo tri zlata pravila, ki vam jih bomo predstavili v nadaljevanju.
Pijte, pijte in še enkrat pijte!
Pijte čisto vodo!
Pijte čisto, vitalno, energizirano in živo vodo!
Iz vsega navedenega lahko ugotovimo, kako pomembno je, da je voda, ki jo pijemo, kar
najbolj razstrupljena oziroma očiščena. Ne govorimo samo o pitni vodi, temveč tudi o vodi,
ki jo uporabljamo za pripravo kave, čaja ali juh, o vodi, v kateri kuhamo zelenjavo, krompir
in druga živila. Da, govorimo celo o vodi, v kateri operemo solato.
Darja Reven
:::::::::::::::::