Pet tibetanskih vaj za pomlajevanje

Pet tibetanskih vaj ali pet obredov pomlajevanja so preproste telesne vaje tibetanskih menihov. Tisočletja jih že izvajajo kot rituale in so del njihove tradicije, ki se prenaša iz roda v rod. Vsi so poskočni in mladostnega videza, med njimi ni opaziti starcev; s pomočjo teh vaj in z zdravo prehrano so sposobni zaustaviti ali vsaj upočasniti proces staranja.

Tibetanske vaje pomlajevanja nam vračajo vitalnost in življenjsko energijo, naše telo pa postaja vse bolj zdravo in elastično in se sčasoma znebi nepotrebnih snovi. Te vaje lahko pomagajo vsakomur, ki jih izvaja redno, da se bo počutil veliko mlajšega in zdravega in bo tak tudi videti.

Vaje izvajamo zjutraj, ko je naše telo na najnižji točki dejavnosti, brez sile in naprezanja, sproščeno in ritmično. Vsako stopnjo vaje izvajajmo samo do točke, ko postane neprijetno. Dihajmo globoko, s celimi prsmi, v enakomernem ritmu. Vaditi moramo redno, če se da, na tešče, ali pa pred tem popijemo kozarec (mlačne) vode.

1.
S to vajo pospešimo pretok energije v telesu. Stojimo sproščeno in umirjeno, roke iztegnemo v odročenju, prsti so skupaj, stopala pa v širini ramen. Zavrtimo se v smeri urinega kazalca. Ne vrtite se v nasprotni smeri in ne pretiravajte z vrtenjem

2.
Ležimo na hrbtu na ravni in trdi podlagi. Dlani položimo poleg nog na tla. Vdihnemo, hkrati dvignemo noge (če vam ne gre takoj z iztegnjenimi nogami, jih pokrčite v kolenu) in glavo čimbolj približamo prsim. Zadržimo dih, nato pa glavo in noge med izdihom počasi spuščamo.

3.
Sedimo na peti ali klečimo na tleh s spodvitimi prsti na nogah, hrbtenica je vzravnana, dlani pa položimo na ritnici. Med vdihom počasi potiskamo glavo in vrat kolikor mogoče nazaj in zadržimo dih. Med izdihom počasi položimo glavo na prsi.

4.
Sedimo na tleh, stopala so v širini bokov, dlani na tleh ob stegnih, glava pa na prsih. Vdihnemo in hkrati dvignemo telo naprej in gor, glavo potisnemo močno nazaj in napravimo most. Za trenutek zadržimo dih, potem pa se, med izdihom, usedemo v prvotni položaj.

5.
Telo je v loku naslonjeno na iztegnjene roke in spodvite prste na nogah. Med vdihom se opremo na roke in noge (pete ostanejo na tleh), visoko dvignemo medenico, naslonimo glavo na prsi in zadržimo dih. Med izdihom se spustimo in glavo potisnemo čimbolj nazaj.

Vajam lahko tudi sami dodate kakšen položaj, v katerem se počutite dobro (sama na koncu, po 5. vaji, vedno dodam še položaj “mačke”; te vaje so razvili menihi, in ker so moški, se mi zdi smiselno, da dodam “mačko”, saj je to izredno dober položaj za medenico in križ, kar je često velik problem žensk). Tudi pri tem morebitnem dodatnem položaju morate biti pozorni na dihanje. Dihajte tako, kot ste se v tem položaju naučili oz. kakor sicer dihate pri izvajanju tega položaja, in ga pač ponovite tolikokrat kot pred tem pet tibetanskih vaj.

Po zaključku vaj se vsaj za nekaj trenutkov ulezite na tla in se popolnoma sprostite. Če boste redno vadili vsaj mesec dni in začeli tudi na druge načine skrbeti za svoje telo, boste kmalu opazili prve spremembe na telesu. Začeli boste izgubljati odvečno težo, telo bo dobivalo skladnejšo obliko, počutili se boste prenovljeni in okrepljeni.

Hej živjo! 👋
Lepo vas je spoznati
!

Dobrodošli na portalu
Premuim TIBIS!
Prijavite se tedenske novice in ne zamudite pomembnih strokovnih prispevkov, ki vam lahko spremenijo življenje.

Ne pošiljamo vsiljene pošte! Za več informacij preberite naš [TUKAJ]pravilnik o zasebnosti.