Kaj je jyotish?

Jyotish je čudovito orodje, ki nas opremi z informacijami o naši karmični popotnici in načini, kako povečati vpliv svobodne volje. Naša prihodnost je le nakazana oz. verjetna, kako se bo manifestirala, pa je odvisno le od nas samih. Obstajajo določena znanja oz. ukrepi, s katerimi lahko svojo karmo spremenimo (seveda le, če začnemo delovati v tej smeri).

S tem znanjem boste lahko povečali razumevanje življenja ter življenjskih resnic (dobili jasen vpogled v vaše življenje) ter lažje odstranili ovire na vaši poti.

V življenju namreč nismo popolnoma prepuščeni usodi, temveč gre za interaktivni sistem oz. dinamično igro med (nezavednimi) karmičnimi vplivi in svobodno voljo. Karmo (prirojeno posledico naših dejanj) imamo vsi in  stvari ne smemo jemati osebno ali se popolnoma prepuščati usodi (po načelu kar bo, pa bo). S svojimi odzivi lahko kreiramo svojo sedanjost (in plemenitimi namerami svojo prihodnost). Vsi tudi pridemo v neka obdobja svojega življenja, ki nas postavijo pred izziv in takrat imamo močno povečano priložnost za osebnostno rast in učenje (kot je to npr. Sade sati).

Cilj jyotisha nikakor ni predvideti dogodke (napovedovanje usode), ampak vas usmeriti na čim hitrejšo pot duhovne evolucije.

V širšem kontekstu pa je jyotish pravzaprav znanje o času. Dobro je vedeti, v kakšnem času, in s tem posledično v svetu, živimo. Že pred več tisoč leti so stari vedski modreci vedeli, da bo prišla Kali juga ali doba neznanja oz. strojev, kjer imamo izkrivljeno percepijo o tem, kaj je resnično. Zmotno mislimo, da je so materialni užitki najvišja vrednota. Naše misli velikokrat zbežijo v prihodnost, skozi kateri iščemo izpolnitev svojih želja. Čeprav se vedno več ljudi obrača k duhovnosti, se zavest človeštva še ni dvignila do te mere, da bi se zgodile večje spremembe.

Tudi to, da se vedska astrologija jyotish (djotiš, đotiš, džotiš) v tem času smatra kot prerokovanje, vedeževanje ali napovedovanje usode, priča o tem. Kaže na naše stanje zavesti oz. ozkoglednost, saj ne dopušča možnosti, da sebi sploh dovolimo širši pogled na notranje, duhovno doživljanje in našo pravo naravo.

Od kod izhaja jyotish?

Jyotish je vedska astrologija, ki izvira iz starodavne Indije. V dobesednem prevodu pomeni svetloba, saj je to orodje, ki pomaga človeku razkriti vrhovne duhovne kot tudi materialne potenciale oz. cilje življenja, in sicer tako, da mu da informacije o vseh življenjskih področjih: dharmi (življenjska dolžnost ali naloga), arthi (materialna manifestacija oz. bogastvo), kama (želje oz. užitki ter zadovoljstva), moksha (duhovna osvoboditev oz. razsvetljenje).

Ohranila se je v sklopu vedskega izročila, ki je temelj vseh sodobnih znanosti. Preko konkretnih nasvetov nam lahko ponudi dojemanje in razumevanje življenja takšnega kot je. Bil naj bi »oko« vedske znanosti, saj nam lahko osvetli pot našega življenja in ponudi uvid v našo duhovno plat. Je skupek znanj, do katerega bi se lahko sami dokopali šele po dolgoletnem delu na sebi.

Simona

::::::::::::::::::::::::::::::

Hej živjo! 👋
Lepo vas je spoznati
!

Dobrodošli na portalu
Premuim TIBIS!
Prijavite se tedenske novice in ne zamudite pomembnih strokovnih prispevkov, ki vam lahko spremenijo življenje.

Ne pošiljamo vsiljene pošte! Za več informacij preberite naš [TUKAJ]pravilnik o zasebnosti.